Sakallar toplumumuza göre “erkeğin makyajı.” Birçok erkek gür ve düzenli sakala sahip olmak ister. Sakalı olmayan erkeklerde ise psikolojik sorunlar (depresyon, öz güvensizlik gibi) baş gösterebilir. Sakalların olmaması ya da seyrek olması ise herhangi bir sağlık sorununun belirtisi olmamasına rağmen birçok erkek bu durumdan rahatsız olur. Bazı bireylerde ise sakal hiç çıkmaz ya da seyrek çıkar. Bu durum “köse” diye adlandırılan birçok erkeği rahatsız eder.
Genetik aktarım, geçirilen çeşitli hastalıklar, bazı ilaçların yan etkisi, kaza sonrasında oluşan fiziksel travmalar sakalların istenilen şekilde çıkmasına ket vurabilir, seyrek çıkabilir veya hiç çıkmayabilir. Ancak, kelliğin çözümünün olduğu gibi sakal ve bıyık eklemenin çözümü de var. Saç ekiminde FUT ve FUE tekniği kullanılırken bu teknikler aynı zamanda sakal ekimi için de kullanılır. Sakal ekimi işleminin talebi son zamanlarda oldukça arttığı görülüyor. Bu işlem bıyık, favori bölgeleri, çene ve yanaklara uygulanabiliyor.
Sakal Ekimi Teknikleri
FUT tekniğinin iz bırakma, ekilen her sakalın aynı açıdan çıkma gibi problemleri olduğu için sunduğu imkânlar ve kolaylıklar bakımından genelde FUE tekniği kullanılır. FUE tekniği ile saç ekimi sırasında alınan saç kökleri solüsyonda bekletilirken sakal ekimi işleminde kıl kökleri sakalın çıkması istenilen bölgeye güncel teknolojilerle sakalın çıkış yönüne ve açısına uygun olarak ekilir. İz bırakmayan FUE tekniğinde sakallar doğal bir görünümle çıkacaktır.
Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?
Sakal ekimi işlemi saç ekimi işlemiyle paralellik gösterir. Vücudun diğer bir bölgesinden sağlam kıl kökleri alınıp ekilecek alana nakledilir. Donör bölgeden alınan greftler hiç bekletilmeden ekilir. Bu da doğal bir görünümü sağlar. Sakalların doğal bir görünüme sahip olması için kıl kökleri mümkün olduğunca sakal bölgesinden alınıp boyun kısmı en sağlan kıl hücrelerinin bulunduğu donör bölge olarak kabul edilir. Yeteri kadar sakal yoksa donör bölge ense olabilir. Sakal bölgesinde sadece tekli kıl bölgesi bulunduğundan greftler seçilirken tekli kıl hücrelerinin seçilmesine özen gösterilip doğal bir görünüm için oldukça önemlidir.
Aynı ölçü ve açıda açılan kanallar sayesinde ekilen yerde çukur izler meydana gelmez.Sakalın doğal yönünde açılan kanallara yerleştirilen kökler ile doğal bir görünüm elde edilmiş olur.
Ne Kadar Sakal Ekilmeli?
Ne kadar sakal ekilmesi gerektiğinde yüz yapısının etkili olduğu gibi uzman danışmanın tetkik ve analizler doğrultusunda karar veriliyor. Bu analizlerle kişinin sakal ekimine uygun olup olmadığı belirleniyor.
Uzmanlar tarafından özenle belirlenen kişinin sakal yapısı; kılların yapısı, çıkış yönü, renk pigmenti, kıl köklerinin dayanıklık derecesi sakalların doğru bir şekilde ekilme işlemini sağlıyor. Doğru belirlenmesi zorunlu olan bu faktörlere göre uzmanlar, en fazla ne kadar sakal ekilmesi gerektiğine karar veriyor.
Kimler Sakal Ekimi Yaptırabilir?
Sakalı seyrek çıkan ya da hiç çıkmayan (köse) ayrıca; yara, yanık izi olan ve psikolojik rahatsızlıklardan, ilaç kullanımından, kaza ve diğer çevresel faktörlerden ve kıran sorunundan bu olumsuz durumu yaşayan herkes sakal ekimi yapıtırabilir.
Sakal Ekimi İşleminden Sonra Sakalların Bakımı
Sakal ekimi işleminden sonra ise doktorun belirleyeceği süre içerisinde sakal ekilen bölgenin yıkanmaması, bölgeye herhangi bir kimyasal maddenin (tıraş losyonu, parfüm ve kolonya gibi) sürülmemesi ve sakalların kesilmemesi gerekiyor.Uzmanın söyleyeceği tarihten itibaren tıraş olunabilir.
Sakal Ekiminde Sonra İz Kalır Mı?
Uygulama sırasında güncel cihazlar kullanılan ve hiçbir kalıcı iz bırakmayan FUE saç ekimi yönteminde operasyondan sonra çıkacak kızarıklık, kan izleri, kabuklanmalar normal ve geçici olmakla beraber kalıcı hiçbir iz bırakmamaktadır.
Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar
1 yılda tamamen istenilen sakallara kavuşturan operasyondan sonraki 15 günü izleyen süreçte kırılan kıllarda dökülmeler meydana gelip 3 üncü aydan sonra kıl kökleri belirleşir. Sekizinci ayın sonunda ise kılların yaklaşık %60’ı ila %70’i çıkar.
Sakal Ekimi Yapılarak Sakal Şekillendirmek Mümkün Mü?
Sakal şekillendirme işlemi sakal ekimi yöntemiyle mümkün. Kıl kökleri alınıp dağınık görülen ya da seyrek sakal bölgelerine ekim işlemi yapılabiliyor.
Sakal Ekimi Maliyeti
Operasyon fiyatları tedaviden önce belirlenir. Nakledilecek greft sayısına göre belirlenen fiyatlara uzmanınız ile beraber ihtiyaçlarınız doğrultusunda karar verebilirsiniz.
Ekim yapılacak bölgenin büyüklüğüne ve alınacak greftlerin kalitesine göre alınacak kök sayısı, fiyatı belirler. Ekilecek greft sayısına göre belirlenen sakal ekimi maliyeti, hastanın doktoruyla beraber hastanın ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir.
Sakal Ekimi Hakkında Sıkça Sorunlan Sorular
1) Sakal ekimi için saç kökleri hangi bölgeden alınması tercih edilir?
Sakal ekimi için çoğunlukla ense bölgesi tercih edilmekle beraber göğüs, kol ve bacak bölgeleri de donör bölge olarak kullanılabilir.
2) Sakaldaki yanık izine ekime yapılabilir mi?
Yanık izi giderilemez ancak sakal ekimi ile beraber önceden oluşmuş yanık, sivilce gibi izler gizlenebilir.
3) Sonradan ekilen sakallar diğer sakallar gibi tıraş edilebilir mi?
Ekilen sakallar doğaldır. Bu yüzden ekim sonras uzmanın belirttiği tarihten itibaren tıraş edilebilir.
4) Sakal ekimi ne kadar sürer?
Sakal ekimi işlem yaklaşık 5 saat sürerken sakal ekilecek bölgenin büyüklüğüne göre bu süre değişit.
5) Sakal ekiminde kaç adet kıl kökü ekilir?
Tamamen sakalsız (köse) hastalara ortalama 1500 ila 4000 kıl kökü ekimi yapılabilir. Kök yoğunluğu, ekilecek bölgenin büyüklüğü ve hastanın talepleri ekilecek kök sayısını belirler.